Brandveilig stallen van scootmobielen in woongebouwen

Nick Warnshuis

02/06/2025

Brandveilig stallen van scootmobielen in woongebouwen

Scootmobielen en brandveiligheid: wat mag nog wel?

Het stallen en opladen van scootmobielen in woongebouwen is een onderwerp dat steeds vaker ter sprake komt in de wereld van brandveiligheid. Sinds 1 juli 2024 is de regelgeving op dit vlak aangescherpt. Met de inwerkingtreding van artikel 6.15a van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is het verboden om scootmobielen (en andere brandgevaarlijke objecten) te plaatsen in gemeenschappelijke verkeersruimten waardoor een vluchtroute voert.1 Dit heeft grote gevolgen voor het brandveilig stallen van scootmobielen in woongebouwen.

Waarom deze maatregel?

De belangrijkste reden voor dit verbod is het waarborgen van de vluchtveiligheid van bewoners. Scootmobielen bevatten brandbare onderdelen en vormen, zeker tijdens het opladen, een potentieel risico op brand. Wanneer een scootmobiel in brand vliegt in een vluchtroute, kan dit de vluchtweg voor aanwezigen blokkeren. Met alle gevolgen van dien. Deze risico’s onderstrepen het belang van het brandveilig stallen van scootmobielen in woongebouwen.

Wat mag dan nog wel?

Een scootmobiel mag nog steeds worden gestald en opgeladen, maar dan wel in een daarvoor geschikte ruimte. Volgens de bouwregelgeving valt zo’n ruimte onder de ‘overige gebruiksfunctie’ en moet deze in een brandcompartiment zijn ondergebracht2. Daarbij gelden eisen voor de omvang en de (eventuele) brandwerendheid van de omhulling (WBDBO).

Maatwerk is de sleutel

Er zijn verschillende manieren om aan de nieuwe regels te voldoen. De beste oplossing verschilt per gebouw en hangt af van factoren zoals:

  • De bouwkundige opzet van het pand
  • De doelgroep van bewoners
  • De wensen van de eigenaar of beheerder
  • De technische en economische haalbaarheid

In de praktijk blijkt dat maatwerk per locatie het meest effectief én kostenefficiënt is.

Praktijkvoorbeeld: Brafon in actie

In opdracht van een grote woningcorporatie heeft Brafon een project uitgevoerd waarbij de scootmobielproblematiek in het vastgoedbestand van de opdrachtgever is geïnventariseerd. Daarbij zijn per locatie de risico’s en mogelijke oplossingen in kaart gebracht. Op basis van deze analyse kan de corporatie nu per complex een passende en veilige oplossing toepassen.

Hulp nodig?

Heeft u vragen over het brandveilig stallen van scootmobielen in woongebouwen? Brafon ondersteunt u graag met een deskundig en praktisch maatwerkadvies.



1 Opgemerkt wordt dat het bevoegd gezag tevens vanuit het Bouwbesluit 2012 d.m.v. een zogenaamd ‘kapstokartikel’ de mogelijkheid had om handhavend  op te treden tegen scootmobielen in vluchtroutes.
2 Uitzondering hierop betreffen vrijstaande scootmobielstallingen met een omvang van < 50 m²
(< 100 m² bestaande bouw).

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u eens vrijblijvend overleggen over uw specifieke situatie?
Neem gerust contact met ons op — we denken graag met u mee.

Deel deze post op:

Dit is misschien ook interessant voor u?