Moet een raam in de gevel van een bouwwerk, dat ten minste 30 minuten brandwerend is uitgevoerd om brandoverslag te voorkomen, zelfsluitend worden uitgevoerd?

Bart Lohuis

19/03/2025

Test uw kennis

Moet een raam in de gevel van een bouwwerk, dat ten minste 30 minuten brandwerend is uitgevoerd om brandoverslag te voorkomen, zelfsluitend worden uitgevoerd?

A) Ja
B) Ja, enkel in gebouwen waarin geslapen wordt
C) Ja, enkel in gebouwen met niet-zelfredzame personen
D) Nee

Belang van brandwerende scheidingsconstructies

Openingen in inwendige scheidingsconstructies tussen een brand- of subbrandcompartiment en een buiten dat compartiment gelegen ruimte zouden de weerstand van zo’n constructie tegen branduitbreiding of rookdoorgang tenietdoen. Daarmee zou ook niet meer worden voldaan aan de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag tussen deze ruimten.

Eis voor zelfsluitende deuren

Het Bbl bepaalt dat deuren in de inwendige scheidingsconstructie voorzien moeten zijn van een dranger. Het gaat hier om de scheidingsconstructies tussen een (sub)brandcompartiment en besloten ruimten daarbuiten en niet om scheidingsconstructies binnen een (sub)brandcompartiment of tussen een (sub)brandcompartiment en een niet-besloten ruimte.

Zelfsluiting niet vereist voor gevels

Kortom, brandwerende constructieonderdelen die zijn toegepast in gevels behoeven vanuit de bouwregelgeving nooit zelfsluitend te zijn.

Het antwoord

Het juiste antwoord is dus: D) Nee ✅

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u eens vrijblijvend overleggen over uw specifieke situatie?
Neem gerust contact met ons op — we denken graag met u mee.

Deel deze post op:

Dit is misschien ook interessant voor u?