Brafon nieuwsberichten

Aantal brandclaims vorig jaar gedaald

Het aantal brandclaims van verzekerden op de particuliere inboedel- en opstalverzekering is in 2017 met zeven procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers die het Verbond van Verzekeraars elk jaar samen met Brandweer Nederland uitbrengt in de Risicomonitor Woningbranden. Uit de cijfers blijkt dat er in het vorige kalenderjaar liefst 95.964 claims werden ingediend waarbij brand de oorzaak van de schade was. Echte uitschieters kon het Verbond niet ontdekken, op de nieuwjaarsnacht na.

Het Verbond van Verzekeraars denkt de daling te kunnen verklaren doordat er veel minder vaak weersstormen waren in 2017. "De ervaring leert dat stormen met onweer vaak zorgen voor veel brandclaims, maar die zijn vorig jaar gelukkig uitgebleven", zo zegt directeur Richard Weurding tegenover de Nos.

Dubbel zo vaak een melding bij gezinnen

Voor het eerst heeft het verbond gekeken naar de leeftijd van de mensen die een claim hebben ingediend. Deze gegevens schetsen het beeld dat vooral gezinnen waakzaam moeten zijn. "In de leeftijdscategorie waar vaak sprake is van een gezinssituatie wordt gemiddeld twee keer meer beroep gedaan op de brandschadepolis", zegt de directeur. Het betreft mensen tussen de 38 en 56 jaar. Het opladen van elektrische apparaten, zoals het opladen van een smartphone is een van de grootste oorzaken.

Brandclaims per regio verschillend

De cijfers wijzen verder aan dat in regio’s als Overijssel en Drenthe er vaker een brandschade wordt gemeld dan in de dichter bevolkte provincies. Dat kan komen dat een brand op het platteland minder snel wordt ontdekt. Een snelle opvolging is en blijft dus van groot belang. 

Cijfers in kaart

Het Verbond heeft een leuke samenvatting gemaakt van allerlei feiten die in de Risicomonitor genoemd worden. Deze zijn op de website van het Verbond terug te lezen.

Uitgelicht / meest gelezenDertig fatale woningbranden in 2018

Onvoorzichtigheid bij roken of een technisch defect bij elektrische apparatuur zijn de grootste oorzaken van een woningbrand in 2018. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid. Het IFV publiceerde het jaaroverzicht ‘Fatale Woningbranden’, en daaruit blijkt verder dat er in 2018 bij dertig woningbranden 33 dodelijke slachtoffers vielen te betreuren. Lees verder...


Brandweer start campagne bewustwording koolmonoxide

door Brafon Brandveiligheidsmanagement

Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar. Daarom lanceert Brandweer Nederland de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’, om het gevaar van koolmonoxide nogmaals onder de aandacht te brengen.  Jaarlijks vallen tientallen gewonden en enkele doden door koolmonoxidevergiftiging. Lees verder...