Brafon nieuwsberichten

Bewoners denken te gemakkelijk over brandveiligheid

door Brafon

Hoewel flatbewoners het belang van brand- en vluchtveiligheid beseffen, besteden ze amper aandacht aan brandveiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van ouderenorganisatie ANBO, onder ruim duizend 60+ flat- en appartement bewoners.  

Drie kwart van de ondervraagden kent het vluchtplan in hun flat niet of weet niet of er überhaupt wel een vluchtplan aanwezig is. Wanneer het vluchtplan wel bestaat, is het in 60 procent van de gevallen onbekend. Ook het oefenen van ontruimen laat te wensen over.

Verantwoordelijkheid blijft achterwege

"Ik ben heel erg geschrokken", zo reageert ANBO-bestuurder Liane den Haan. "Mensen realiseren zich onvoldoende dat ze ook zelf aan de slag moeten om te zorgen dat zij en hun buren een veilig heenkomen kunnen zoeken bij brand.” ANBO wil dat VVE's en huurdersverenigingen standaard een brandveiligheidsplan opstellen én bespreken in de vergadering. Bovendien moet er op basis daarvan geoefend worden met vluchten. Om mensen die minder goed ter been zijn goed te helpen moeten er per verdieping een aantal mensen aangewezen worden die hen helpen vluchten. Bijna 40 procent van de respondenten vindt het een gezamenlijke verantwoordelijkheid om te zorgen dat iedereen, ook minder zelfredzame bewoners, veilig het gebouw kunnen verlaten bij brand.

"Stel een vluchtplan op!"

ANBO wil dat VVE's en huurdersverenigingen standaard een brandveiligheidsplan en deze ook regelmatig in de praktijk oefenen. Om mensen die minder goed ter been zijn goed te helpen moeten er per verdieping een aantal mensen aangewezen worden die hen helpen vluchten. Bijna 40 procent van de respondenten vindt het een gezamenlijke verantwoordelijkheid om te zorgen dat iedereen, ook minder zelfredzame bewoners, veilig het gebouw kunnen verlaten bij brand.

Lees het volledige rapport

Wilt u het volledige onderzoeksrapport lezen, bezoek dan de website van de ANBO.

Uitgelicht / meest gelezen

Aantal brandclaims vorig jaar gedaald

Het aantal brandclaims van verzekerden op de particuliere inboedel- en opstalverzekering is in 2017 met zeven procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers die het Verbond van Verzekeraars elk jaar samen met Brandweer Nederland uitbrengt in de Risicomonitor Woningbranden. Lees verder...