Brafon nieuwsberichten

Brandweer start campagne bewustwording koolmonoxide

door Brafon Brandveiligheidsmanagement

Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar. Daarom lanceert Brandweer Nederland de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’, om het gevaar van koolmonoxide nogmaals onder de aandacht te brengen.  Jaarlijks vallen tientallen gewonden en enkele doden door koolmonoxidevergiftiging.

De centrale boodschap die tijdens de campagne centraal staat luidt: “Plaats een koolmonoxidemelder, alleen die kan je tijdig waarschuwen voor het giftige koolmonoxide.” Brandweer Nederland zegt verder: “De ongevallen die we nu zien tonen aan dat er nog té vaak geen koolmonoxidemelder aanwezig is, met alle gevolgen van dien. Terwijl een koolmonoxidevergiftiging echt iedereen kan overkomen. Het is dus van levensbelang dat het publiek zich wél bewust wordt van het risico op een vergiftiging én weet hoe je deze kunt voorkomen.”

Wees het gevaar voor!

Koolmonoxide, ook wel CO genoemd, kun je niet zien, proeven of ruiken. Alleen een CO-melder kan je op tijd waarschuwen voor dit giftige gas. Uit een enquête die de Brandwonden Stichting hield, blijkt dat 85 procent van de mensen denkt geen risico te lopen. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan geen koolmonoxidemelder in huis te hebben. Juist daarom is het plaatsen van een koolmonoxidemelder van groot belang. Brafon werkt samen met NEST, uitgever van zeer intelligente rook- en koolmonoxidemelders. 

Snelle opvolging bij een noodsituatie

De oplossing om mensenlevens te redden ligt in een snelle detectie en opvolging. Het grote voordeel van Nest rookmelders is dat ze eenvoudig gekoppeld kunnen worden aan verschillende ontvangers (smartphones). In en buiten de woning of het woongebouw kunnen dus meerdere mensen worden gewaarschuwd, onder andere naar buren, families of een eventuele zusterpost.

Doe de kennistest van de Brandweer

Brandweer Nederland heeft een online test beschikbaar gesteld om te kijken hoe het met de kennis over Koolmonoxide is. Doe hier de kennistest.

Uitgelicht / meest gelezen

Inwerkingtreding Omgevingswet uitgesteld

De inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt uitgesteld. Dat maakte minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen D66) middels een algemene brief aan de Tweede Kamer bekend. De regering was voornemens om de nieuwe Omgevingswet op 1 januari 2021 in werking te laten treden, maar dat blijkt dus onhaalbaar.  Lees verder...


Kennispublicatie: Brandgevaarlijke opslag in beschermde vluchtroute

De brand in een woonflat in Arnhem, op nieuwjaarsdag, heeft de discussie over de brandveiligheid van woongebouwen en het hierin vereiste brandveilige gebruik doen oplaaien. Brafon Brandveiligheidsmanagement deelt in deze kennispublicatie de wettelijke eisen rondom brandgevaarlijke opslag in beschermde vluchtroutes. Lees verder...


Onderzoek naar aantal reddingen bij woningbrand

Meer dan 800 personen zijn in de periode 2016-2018 door de brandweer gered bij een woningbrand. Dat blijkt uit cijfers die de Brandweeracademie dinsdag bekend maakte in het rapport Reddingen bij brand 2016-2018. In totaal trad de brandweer bij 245 woningbranden reddend op. Vooral ’s avonds en ’s nachts bood de brandweer de reddende hand. Vaak vonden de reddingen in gestapelde bouw en/of portiekflats plaats. Lees verder...