Zoek
Sluit dit zoekvak.

Aanscherping brandklasse-eisen n.a.v. aanbevelingen ATGB

De brandklasse-eisen voor gevels worden aangescherpt. Dat schrijft Minister Kajsa Ollongren deze week in een brief aan de Tweede Kamer. De brief volgt op de reactie van de minister na de aanbevelingen van de Adviescommissie Toepassing en Gelijkwaardigheid Bouwvoorschriften (ATGB). De adviescommissie deed onderzoek naar aanleiding van de brand in de Londense Grenfell Tower.

In het ATGB-advies n.a.v. het Engelse Grenfell Tower Inquiry Report Phase 1 (ATGB-Grenfelladvies fase 1), van 30 maart 2020, heeft de ATGB een aantal aanbevelingen gedaan. Eén van die aanbevelingen was om nader onderzoek te doen naar mogelijk risicovolle situaties waarin de huidige eis voor gevels (Brandklasse B) niet toereikend is en een zwaardere eis en/of een alternatieve bepalingsmethode nodig is. Dit onderzoek is na opdracht van de minister uitgevoerd. 

Aanscherping brandklassen

De resultaten van het, door adviesbureau DGMR uitgevoerde onderzoek, zijn nu gepubliceerd. In dit rapport wordt aanbevolen om de brandklasse-eis voor gevels, voor hoge gebouwen waarin wordt geslapen of verminderd zelfredzame personen aanwezig zijn, aan te scherpen. Deze aanbeveling wordt door het ATGB ondersteund. De minister gaat met deze aanbeveling aan de slag om een wetswijziging in het komende Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) door te voeren. De bedoeling is dat dit medio 2022 aan de Kamer wordt voorgelegd.

Meer informatie of hulp  nodig bij het bepalen van de juiste brandklasse?

Om een volledig en gedetailleerd inzicht te krijgen in de wet- en regelgeving, geldende normen en inzicht in brandklassen, biedt onze zusterorganisatie Obex Opleidingen de opleidingen  Specialist Bouwkundige Brandveiligheid en Brandpreventiedeskundige 1 aan. 

Tijdens beide opleidingen wordt een volledig beeld gegeven aangaande de huidige en komende wet- en regelgeving omtrent brandklassen, die op basis van de vigerende NEN-EN 13501-1 worden bepaald.

Brafon Brandveiligheidsmanagement kan u altijd adviseren bij vraagstukken over bouwkundige brandveiligheid. Neem gerust contact met ons op. 

Deel deze post op:

Dit is misschien ook interessant voor je?