Kwaliteitsborger op gebied van brandveiligheid worden?
Alles wat je moet weten over de Wkb en opleidingseisen.
Kwaliteitsborger op gebied van brandveiligheid worden?
Op 1 januari 2024 is gelijktijdig met de inwerkingtreding van de Omgevingswet de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht geworden.
Dit betekent dat voor nieuw te bouwen bouwwerken die vallen in gevolgklasse 1, zoals aangegeven in artikel 2.17 Bbl, er geen sprake meer is van een preventieve toetsing aan de bouwtechnische regels door het bevoegd gezag. Een kwaliteitsborger dient deze toetsing uit te voeren en is tevens belast met het toezicht tot het moment van gereedmelding.
Wil je kwaliteitsborger worden, dan krijg je te maken met strikte eisen en verantwoordelijkheden. De kwaliteitsborging moet namelijk worden uitgevoerd op basis van een geaccrediteerd instrument. Dit instrument dient door de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) akkoord te zijn bevonden.
De instrument aanbieder toetst op voorhand of een potentiële kwaliteitsborger voldoet aan de voorwaarden die vanuit het instrument worden gesteld en zal, indien wordt voldaan, een licentieovereenkomst aangaan met deze kwaliteitsborger. Om voldoende zeker te zijn van een correct gebruik zal de instrument aanbieder steekproeven uitvoeren om te beoordelen of kwaliteitsborgers zich aan de instrumentregels houden en zal eventueel corrigerend worden opgetreden indien dit benodigd is.
Aangaande de toetsing en het toezicht op gebied van brandveiligheid: welke opleidingseisen worden gesteld aan personen die werkzaam zijn bij een kwaliteitsborger en zijn belast met het onderdeel brandveiligheid?
In deze publicatie is een uiteenzetting gegeven van opleidings-, kennis- en ervaringseisen, die een persoon die belast is met de toetsing en het toezicht van en op brandveiligheid bij een kwaliteitsborger moet bezitten.
Besluit kwaliteit leefomgeving
Het stelsel van kwaliteitsborging is uiteengezet in afdeling 3.9 Bkl. Vanuit artikel 3.83 Bkl is aangegeven dat vanuit een instrument eisen worden gesteld aan personen die kwaliteitsborging uitvoeren. Ook is aangegeven dat het kennis- en opleidingsniveau actueel gehouden moet worden, overeenkomstig hetgeen vanuit het instrument wordt beschreven.
Aanvullend hierop wordt vanuit artikel 3.83 lid 3 Bkl gesteld dat nadere regels worden gesteld betreffende opleiding, kennis en ervaring van een kwaliteitsborger vanuit de Omgevingsregeling.
Omgevingsregeling
Vanuit artikel 3.51 Omgevingsregeling zijn de minimale opleidings-, kennis- en ervaringseisen gegeven, die personen moeten hebben die belast zijn met kwaliteitsborging van bouwactiviteiten. In het kader van brandveiligheid zijn deze eisen onderstaand aangegeven:
- Een diploma op HBO-niveau;
- Kennis van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) met betrekking tot de regels voor brandveiligheid;
- Vijf jaar werkervaring met het controleren en beoordelen van bouwplannen op het voldoen aan de regels voor brandveiligheid van het Bouwbesluit 2012* of het Besluit bouwwerken leefomgeving.
Aangegeven is vanuit artikel 3.51 lid 2 Omgevingsregeling dat ook aan de beschreven eisen kan worden voldaan door middel van ervaring. Aantoonbaar moet zijn dat er sprake is van een gelijkwaardig kennisniveau. Het is aan de instrumentaanbieder om dit te toetsen voorafgaand aan het aangaan van een overeenkomst.
Aanvullend op deze eisen kan een instrumentaanbieder vanuit het instrument extra opleidings-, kennis- en ervaringseisen voorschrijven, die benodigd zijn om het instrument te kunnen en mogen gebruiken. Ook moet ten minste iedere twee jaar bijscholing worden gevolgd.
* Vervallen sinds 1-1-2024.
Extra opleidings-, kennis- en ervaringseisen vanuit de instrumenten
Momenteel zijn er zeven instrumentaanbieders en zeven actieve instrumenten, die gebruikt kunnen worden om kwaliteitsborging uit te voeren.
De meeste instrumentaanbieders hebben de opleidingseisen overgenomen vanuit artikel 3.51 Omgevingsregeling en stellen geen verdere opleidings-, kennis- en ervaringseisen om het instrument te mogen gebruiken.
Visie BVM Groep Nederland
Geconcludeerd kan worden dat er geen concrete opleidingseisen worden voorgeschreven op gebied van brandveiligheid; er worden immers geen opleidingen en/of diploma’s benoemd in de huidige wet- en regelgeving. Toetsing van de geschiktheid van een kwaliteitsborger ligt momenteel bij de instrumentaanbieder.
Vanuit de visie van BVM Groep Nederland is een eenduidig en transparant overzicht benodigd van opleidingen die een persoon, die is belast met kwaliteitsborging, dient te volgen om te kunnen voldoen aan de vereisten, zoals deze zijn gesteld in artikel 3.83 lid 1 onder d Bkl in combinatie met artikel 3.51 Omgevingsregeling.
Vanuit BVM Groep Nederland wordt gesteld dat een persoon die belast is met de toetsing en uitvoering van de brandveiligheid, naast de HBO-opleiding en de relevante werkervaring, in bezit moet zijn van de onderstaande diploma’s om te kunnen spreken van voldoende kennis van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) met betrekking tot de regels op gebied van brandveiligheid:
Personen die belast zijn met de toetsing en de controle van brandveiligheid zullen hiermee kunnen aantonen dat zij voldoende kennis hebben op gebied van brandveiligheid overeenkomstig de voorschriften vanuit de Omgevingsregeling en het Bkl.
Kwaliteitsborger worden?
Wil jij kwaliteitsborger worden? Neem contact met ons op voor meer informatie over de vereisten en/of opleidingen.