Brandklassen zijn een essentieel onderdeel van brandveiligheid en gaan verder dan alleen de wet- en regelgeving. Bij Brafon gaan we verder dan alleen wat de wet vraagt. Het begrijpen van de verschillende brandklassen abc en hoe ze te bestrijden is cruciaal voor effectieve brandpreventie en -bestrijding. Niet alleen omdat het beter kan, maar omdat het beter moet!
Er zijn 5 verschillende brandklassen, van A tot F. Het belangrijkste verschil tussen de brandklassen is het type brandstof en de manier waarop de brand zich ontwikkelt. Vaste stoffen branden met gloed en vlammen, terwijl vloeistoffen en gassen vooral vlammend branden. Brandbare metalen en elektrische branden hebben specifieke blusmiddelen nodig die niet geleidend of speciaal ontwikkeld zijn voor de hoge temperaturen van metalen branden. Hieronder leest u de vijf verschillende brandklassen met de daarbij behorende kenmerken, voorbeelden en blusstoffen.
Vaste stoffen zoals hout, papier en textiel vallen onder brandklasse A. Deze materialen branden met een gloed en vlammen. Voor het blussen van deze branden zijn water, schuim en ABC-poeder de meest effectieve middelen. Water koelt het vuur en vermindert de temperatuur, waardoor de brand dooft.
Kenmerken: Gloed en vlammend.
Voorbeelden: Hout, papier, textiel.
Blusmiddelen: Water, schuim, ABC-poeder.
Vloeistoffen zoals olie, benzine en vet branden met hevige vlammen. Brandklasse B branden kunnen gevaarlijk zijn vanwege de vluchtigheid van de brandstof. De meest geschikte blusmiddelen zijn CO2, ABC- en BC-poeder en schuim. CO2 verdringt de zuurstof, terwijl poeder de chemische reactie stopt.
Kenmerken: Vlammend.
Voorbeelden: Olie, benzine, vet.
Blusmiddelen: CO2, ABC- en BC-poeder, schuim.
Brandklasse C omvat gassen zoals butaan, propaan en aardgas, die vlammend branden. Bij het bestrijden van gasbranden is het cruciaal om het gas af te sluiten. Blusmiddelen zoals CO2 en poeder zijn effectief omdat ze de vlammen snel doven en de zuurstof wegnemen.
Kenmerken: Vlammend.
Voorbeelden: Butaan, propaan, aardgas.
Blusmiddelen: CO2, ABC- en BC-poeder.
Brandbare metalen zoals magnesium, aluminium en natrium vallen onder brandklasse D. Deze branden zijn moeilijk te bestrijden met conventionele middelen. D-poeder is specifiek ontworpen om deze branden te blussen door de reactie te verstikken en de hitte te absorberen.
Kenmerken: Gloed en vlammend.
Voorbeelden: Magnesium, aluminium, natrium.
Blusmiddelen: D-poeder.
In Nederland is Brandklasse E komen te vervallen. Brandklasse E duidde op elektrische branden, zoals die veroorzaakt door kortsluiting. Omdat het bij deze branden om het brandende apparaat gaat en niet om de elektriciteit zelf, wordt deze klasse hier niet meer gebruikt. Soortgelijke branden vallen nu onder Brandklasse A of B. In deze gevallen moet eerst de elektriciteit worden uitgeschakeld, waarna blussers voor klasse A of B gebruikt kunnen worden. Deze branden mogen niet met water of schuim worden geblust.
Kenmerken: Gloed en vlammend.
Voorbeelden: Kunststoffen, PVC.
Blusmiddelen: Niet-geleidende blusstoffen.
Olie en vetbranden, zoals die ontstaan in keukens met frituurvet, vallen onder brandklasse F. Deze branden moeten zorgvuldig worden bestreden. Blusdekens en vetblussers zijn de beste middelen omdat ze de vlammen verstikken zonder het vet te verspreiden.
Kenmerken: Vlammend.
Voorbeelden: Frituurvet, olie.
Blusmiddelen: Blusdeken, vetblusser.
Bij Brafon helpen we bedrijven en organisaties met het begrijpen en toepassen van de juiste brandklassen. We geven op maat gemaakt deskundig advies over welke blusmiddelen geschikt zijn voor de verschillende soorten branden en hoe ze te gebruiken. Onze trainingen en implementatiediensten zorgen ervoor dat uw team goed voorbereid is op noodsituaties.
We leveren niet alleen de juiste blusapparatuur, maar zorgen er ook voor dat uw medewerkers weten hoe ze deze effectief kunnen gebruiken. Hiermee verhogen we de brandveiligheid binnen uw organisatie, zodat u voldoet aan de wet- en regelgeving én uw omgeving veiliger maakt.
Wilt u meer weten over de brandklassen? Om een volledig en gedetailleerd inzicht te krijgen in de wet- en regelgeving, geldende normen en inzicht in brandklassen, biedt Obex Opleidingen de opleidingen Specialist Bouwkundige Brandveiligheid en Brandpreventiedeskundige 1 aan.
Tijdens beide opleidingen wordt een volledig beeld gegeven aangaande de huidige en komende wet- en regelgeving omtrent brandklassen, die op basis van de vigerende NEN-EN 13501-1 worden bepaald. Brafon Brandveiligheidsmanagement kunt u altijd adviseren bij vraagstukken over bouwkundige brandveiligheid. Neem gerust contact met ons op.
Het management van je brandveiligheid is complex. Wij helpen jou écht brandveilig maken.
Een bedrijf écht brandveilig maken kan lastig zijn in je eentje. Wij helpen
Van de theorie naar de praktijk. Je bent met ons zeker van een aanpak die werkt!
In geval van nood wil je terug kunnen pakken op een goed plan. Daar gaan we voor!
Bij het uitbreken van een noodsituatie wil je een plan hebben. Dat plan maken we!
Brandklassen B, C, D, en F mogen niet met water worden geblust. Dit omvat branden met vloeistoffen zoals olie en benzine (klasse B), gassen zoals butaan en propaan (klasse C), brandbare metalen zoals magnesium en aluminium (klasse D), en olie- en vetbranden in keukens (klasse F). Water kan bij deze branden gevaarlijk zijn en de situatie verergeren.
Dat doen we niet in ons eentje maar met een heel team van experts. Van onderzoek en beleidsplan tot het implementeren van oplossingen en opleiden van mensen binnen de organisatie.
Leer onze experts kennen en start vandaag nog met een brandveiliger Nederland.
© 2023 Brafon B.V. Met liefde gemaakt door Innomarca.