Zoek
Sluit dit zoekvak.

Eerdere kandidaten aan het woord

Nikita Kravets

Gestart in 2021
Hoe ben je met het traineeship van Brafon in contact gekomen?

Ik leerde Brafon kennen dankzij een studentenorganisatie. Zij zetten verschillende interessante vacatures door. Vervolgens ben ik in contact gekomen met een projectleider van Brafon.

Waarom heb je voor het traineeship gekozen?

Vanwege meerdere factoren. Op de eerste plaats voelde het goed om bij een bedrijf te solliciteren waar gewerkt wordt aan het realiseren van brandveilig Nederland. Het is een verantwoordelijke taak waar je dan als een trainee bij betrokken wordt. De looptijd van het traject sprak mij ook aan – deze is realistisch. Ik geloof dat iemand met weinig ervaring op het gebied van brandveiligheid zich binnen twee jaar tot een junior consultant kan ontwikkelen. En natuurlijk hebben ook de aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden mij aangetrokken.  

Wat was jouw gedachte vooraf bij het traineeship?

Het traineeship leek mij een mooie kans om nieuwe dingen te blijven leren terwijl je aan het werk bent. Verder, onderweg naar mijn eerste gesprek, was ik erg nieuwsgierig naar meer concrete voorbeelden van de werkzaamheden binnen het traineeship, omdat de wereld van brandveiligheid zo breed is.

Hoe beviel het traineeship?

Ik zit nog steeds in het traject. Het bevalt erg goed. De werkzaamheden zijn divers, interessant en uitdagend. In de afgelopen maanden ben ik niet alleen betrokken geweest bij projecten van Brafon maar ook van Tesmo en Obex. Daarnaast zijn de collega’s altijd bereikbaar om vragen te beantwoord en om mee te denken.
 

Wat heb je voor opleidingen gevolgd, en aan wat voor projecten heb je gewerkt?

Tot nu toe heb ik drie opleidingen gevolgd, en heb ik hiervoor de diploma’s behaald:

  • Brandpreventiedeskundige;
  • Specialist bouwkundige brandveiligheid;
  • Preventiemedewerker;

Het helpt natuurlijk ook dat tijdens het traineeship telkens nieuwe opdrachten binnenkomen waarbij ik met een collega mee mag lopen of waarbij ik zelfstandig taken kan uitvoeren. Van het uitvoeren van een brandveiligheidsonderzoek bij een woongebouw tot aan het maken van berekeningen van potentiële brandoverslagtrajecten. Hierdoor kan ik de opgedane kennis direct toepassen in de praktijk.
 

Voldeed het traineeship aan jouw verwachtingen?

Absoluut. Mijn gedachten die ik vooraf het traineeship had, bleken te kloppen. Er is alle ruimte om jezelf te blijven ontwikkelen door middel van opleidingen, terwijl je tegelijkertijd waardevolle praktijkervaring aan het opdoen bent.   
 

Wat raad je nieuwe trainees aan?

Ik zou zeggen, schroom niet om vragen te stellen en maak gebruik van de kennis die binnen de organisatie aanwezig is!

Richard Bakker

Gestart in 2020
Hoe ben je met Brafon in contact gekomen?

Ik was werkzaam bij een grote zorginstelling. Ik heb toen een opleiding Brandpreventie Deskundige gedaan. Op deze manier ben ik in aanraking gekomen met Obex Opleidingen (zusterorganisatie van Brafon) en tijdens de Kennisdag van Obex kwam ik ook in aanraking met Brafon. Ik heb Brafon toen uitgenodigd voor een gesprek bij mijn oude werkgever om te kijken wat ze voor het bedrijf konden betekenen op het gebied van Brandveiligheid. 

Wat heb je hiervoor gedaan?

Ik werkte voor een grote zorginstelling. Ik was hier verantwoordelijk voor mijn regio waar ongeveer de helft van de organisatie onder viel. In mijn regio deed ik eigenlijk alles op het gebied van brandveiligheid. 

Waarom heb je gekozen voor dit traject?

Ik was al werkzaam in de branche Brandveiligheid, maar ik merkte dat ik mij hierin verder wilde ontwikkelen. Bij de Brafon Academy kon ik een opleidingstraject volgen waarin ik in twee jaar opgeleid werd tot volwaardig consultant Brandveiligheid. Ook had ik goede ervaringen met Brafon en dat maakte de keuze ook makkelijker. 

 

Wat sprak jou aan bij het opleidingstraject?

Ik kon mij tijdens dit opleidingstraject volledig richten op Brandveiligheid en mij hierin ook verder ontwikkelen. Ik kon mijn kennis uitbreiden en meer ervaring opdoen. Ik kon ook echt nieuwe dingen leren.

 

Hoe beviel het opleidingstraject?

Ik heb een goede ervaring met het opleidingstraject. Tijdens het gehele traject word je goed begeleid en mag je aan alle collega’s vragen stellen. Zij staan klaar om je te helpen. In het begin loop je met je collega’s mee op projecten. Zo kun je zien hoe hun werkwijze is en krijg je ook meer uitleg. Hoe later je in het traject komt, hoe meer je zelfstandig te werk gaat. Natuurlijk blijft het dan spannend als je je eerste rapport moet schrijven, maar ook hier krijg je de juiste begeleiding. Andere consultants kijken dan nog met je mee en je kunt hen ook vragen stellen als je er niet uitkomt. Maar ik vond het vooral prettig dat je echt de kans krijgt om te leren. 

Wat heb je voor opleidingen gevolgd, en aan wat voor projecten heb je gewerkt?

Tijdens het traject heb ik aan verschillende projecten gewerkt, maar ik heb ook opleidingen gevolgd. Ik heb de opleiding Bouwkundige Brandveiligheid en Projecteringsdeskundige gevolgd. En in september begin ik met de opleiding Fire Safety Engineering (FSE).

 

Wat raad je nieuwe aankomend consultants aan?

Als je echt verder wilt in dit vakgebied, dan moet je dit opleidingstraject volgen.

Tyrza Plomp

Gestart in 2019
Hoe ben je met het traineeship van Brafon in contact gekomen? 

Door te zoeken via Google op traineeships/vacatures voor brandveiligheid kwam ik in contact met Brafon. Na mijn stage en afstuderen binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost -Gelderland, wist ik dat ik in de brandveiligheid wilde werken en dit was een uitgelezen kans om de kennis en vaardigheden te leren voor het beroep als consultant brandveiligheid.
 

Wat was jouw gedachte vooraf bij het traineeship?

Dat ik veel zou gaan leren over brandveiligheid. Dat ik daar erg naar uit heb gekeken om van een stukje passie mijn werk te gaan maken.

Waarom heb je voor het traineeship gekozen?

Ik koos voor het traineeship omdat ik graag meer wilde leren over brandveiligheid, maar ook omdat ik in de brandveiligheidwereld wilde werken. Het traineeship was een uitgelezen kans. Alle opleidingen aangeboden krijgen, leren en werken tegelijkertijd en mij zo ontwikkelen tot een consultant in de brandveiligheid is perfect! 
 

Wat sprak je aan bij het traineeship?

Het leren en werken tegelijkertijd over/in de brandveiligheid sprak mij erg aan. 
 

Hoe beviel het traineeship?

Goed, ik heb veel geleerd over brandveiligheid in een korte periode en veel meegelopen met collega’s. Zodoende heb ik in korte tijd snel het vak mij eigen gemaakt.

Wat heb je voor opleidingen gevolgd, en aan wat voor projecten heb je gewerkt?

Ik ben begonnen met de opleiding van het Bouwebesluit 2012, hier heb ik kennis opgedaan over het Bouwbesluit 2012. Daarna heb ik de uitgebreide opleiding Brandpreventiedeskundige gevolgd. Met het diploma op zak, en nadat ik enkele keren ben meegelopen met collega’s, mocht ik zelf brandveiligheidsonderzoeken en vastgoedscans uitvoeren. Hierna heb ik ter verdieping nog de opleiding Specialist Bouwkundige Brandveiligheid gevolgd. Hier heb ik meer kennis opgedaan om tijdens de brandveiligheidsonderzoeken mijn werk beter te doen. Ook mocht ik de opleiding projecteringsdeskundige brandmeldinstallaties volgen. Hierdoor kan ik weer andere werkzaamheden voor Brafon uitvoeren. Zoals bijvoorbeeld het opstellen van Programma’s van Eisen voor brandmeldinstallaties en ontruimingsalarminstallaties.

De meest recente opleiding die ik heb gevolgd is de opleiding noodverlichtingsdeskundige. De kennis die ik heb opgedaan over o.a. vluchtrouteaanduiding kan ik wederom toepassen bij mijn brandveiligheidsnderzoeken.

Voldeed het traineeship aan jouw verwachtingen?

Ja, ik had niet veel verwachtingen, ik verwachte dat ik veel zou leren over brandveiligheid en dat is gebeurt, ondertussen zijn we iets meer dan 3 jaar verder en doe ik mijn afwisselende werk met veel plezier!

 

Wat raad je nieuwe trainees aan?

Kom het traineeship volgen als je een passie hebt voor brandveiligheid. Je wordt hier breed opgeleid en kunt veel verschillende en afwisselende werkzaamheden doen in de brandveiligheid.