Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is de omgevingswet?

De Omgevingswet is een grote verandering in Nederlandse ruimtelijke ordening en milieubeheer ingevoerd in 2023. Deze wet integreert diverse regels om procedures te vereenvoudigen.

Het doel is het creëren van een veiligere, gezondere en duurzamere leefomgeving, waarbij iedereen gemakkelijker bijdraagt aan de fysieke wereld om ons heen.

tekening Wat houdt de vernieuwde Besluit Bouwwerken leefomgeving in?

Wat houdt de omgevingswet in?

De Omgevingswet bundelt en vervangt 26 bestaande wetten die betrekking hebben op bouw, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Dit omvat de Wet ruimtelijke ordening, de Waterwet, de Wet milieubeheer, en vele anderen.

Door deze integratie streeft de wet naar meer overzichtelijkheid in de regelgeving. Zo wordt het het voor zowel overheden, bedrijven en particulieren makkelijker om projecten te realiseren die de leefomgeving beïnvloeden.

De kernpunten van de omgevingswet

  • Vereenvoudiging en integratie: De wet maakt het omgevingsrecht toegankelijker en reduceert de complexiteit door het samenvoegen van bestaande wetgeving.
  • Lokale besluitvorming: Het geeft lokale overheden meer vrijheid en flexibiliteit bij het vormgeven van hun lokale leefomgeving, met respect voor nationale belangen.
  • Participatie: Het stimuleert actieve deelname van burgers en bedrijven bij de ontwikkeling van hun leefomgeving, waardoor draagvlak en betrokkenheid worden vergroot.
  • Bescherming van de leefomgeving: Het zet in op het beschermen en verbeteren van de fysieke leefomgeving, met een sterke focus op duurzaamheid.

Brafon over de omgevingswet

Als expert in brandveiligheid en milieuadvies speelt Brafon een cruciale rol bij het ondersteunen van organisaties in de transitie naar de nieuwe Omgevingswet. Wij bieden:

  • Advies op Maat: Onze specialisten bieden deskundig advies over hoe de Omgevingswet van invloed is op uw projecten en activiteiten.
  • Implementatieondersteuning: Wij helpen bij het implementeren van de vereiste aanpassingen binnen uw organisatie om te voldoen aan de nieuwe regelgeving.
  • Training en Voorlichting: Onze trainingen zorgen ervoor dat uw medewerkers volledig op de hoogte zijn van de Omgevingswet en hoe deze in de praktijk toe te passen.
  • Duurzaamheidsstrategieën: We ondersteunen bij het ontwikkelen van strategieën die niet alleen voldoen aan de wetgeving, maar ook bijdragen aan een duurzame toekomst.
klanten
0 +
Gemiddelde beoordeling
0 /5
jaar bestaan
0 +

Brandveiligheids
management

Het management van je brandveiligheid is complex. Wij helpen jou écht brandveilig maken.

Consultancy

Een bedrijf écht brandveilig maken kan lastig zijn in je eentje. Wij helpen 

BHV-beleidsplan

Goed beleid begint met een goed plan. Dat plan maken wij met jou!

Implementatie

Van de theorie naar de praktijk. Je bent met ons zeker van een aanpak die werkt!

Ontruimingsplan

In geval van nood wil je terug kunnen pakken op een goed plan. Daar gaan we voor!

BHV alarmering

Bij het uitbreken van een noodsituatie wil je een plan hebben. Dat plan maken we!

Heb je nog VRAGEN?