Zoek
Sluit dit zoekvak.Ontruimingsplattegrond laten maken

Het laten maken van een ontruimingsplattegrond is een vereiste zodra uw pand is uitgerust met een brandmeldinstallatie, volgens de huidige wetgeving, waaronder het Bouwbesluit 2012 en de Arbowetgeving. Dit cruciale document wordt niet alleen beoordeeld door het bevoegd gezag maar kan ook onder de loep worden genomen door de Arbeidsinspectie of een arbodienst. 

Wat bevat het laten maken van een ontruimingsplattegrond?

Een ontruimingsplan omvat per definitie de veiligheidsplattegronden voor elke bouwlaag, die alle relevante veiligheidsinformatie bevatten. Brafon Brandveiligheidsmanagement kan u ondersteunen bij het ontwikkelen van zowel uw ontruimingsplan als de bijbehorende veiligheidsplattegronden. 

Start vandaag nog met het brandveiliger maken van uw organis

Wanneer is een ontruimingsplattegrond laten maken verplicht?

Het hebben van een adequaat ontruimingsplan is van cruciaal belang voor de veiligheid binnen elk gebouw, maar niet elk pand is automatisch verplicht om zo’n plan te bezitten. De verplichting voor het opstellen van een ontruimingsplan hangt af van meerdere factoren, die samen de complexiteit en de potentiële risico’s van een gebouw weerspiegelen. Deze factoren omvatten de grootte van de onderneming, het aantal bouwlagen, de aanwezigheid en organisatie van de Bedrijfshulpverlening (BHV), en het aantal vestigingen.

In panden met een aanzienlijk aantal werknemers, meerdere bouwlagen of verschillende vestigingen, wordt de noodzaak van een gedetailleerd ontruimingsplan sterker benadrukt. Een dergelijk plan is niet enkel een papieren vereiste, maar een cruciaal instrument om de veiligheid van elke aanwezige persoon te waarborgen in geval van noodgevallen zoals brand, gaslekken of andere calamiteiten. Het plan omvat gedetailleerde vluchtroutes, locaties van nooduitgangen, brandblusapparaten en verzamelplaatsen, en zorgt ervoor dat deze informatie duidelijk gecommuniceerd wordt naar iedereen in het gebouw.

Bovendien benadrukt de aanwezigheid van een goed gestructureerde BHV-organisatie het belang van een ontruimingsplan. Deze organisatie speelt een vitale rol in het uitvoeren van het plan tijdens een noodsituatie, waarbij ze leiding geven aan de evacuatie en eerste hulp bieden waar nodig. Het zorgvuldig overwegen van deze factoren en het implementeren van een grondig ontruimingsplan is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een manifestatie van toewijding aan de veiligheid en het welzijn van werknemers en bezoekers.

Bedrijven geholpen
0 +
Gemiddelde beoordeling
0 /5
Oplossingen
0
Wij zijn Brafon

Brafon is dé integrale partner in brandveiligheid. Dat doen we niet in ons eentje maar met een heel team van experts. Van onderzoek en beleidsplan tot het implementeren van oplossingen en opleiden van mensen binnen de organisatie. 

Leer onze experts kennen en start vandaag nog met een brandveiliger Nederland. 

Heb je nog VRAGEN?

ADRES

OPENINGSTIJDEN