Een goede Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) vormt de basis voor een veilige werkomgeving. Het helpt bedrijven om potentiële gevaren in kaart te brengen en maatregelen te nemen die de veiligheid en gezondheid van werknemers waarborgen. Door een RI&E op te stellenen deze up-to-date te houden voldoen organisaties niet alleen aan de wettelijke verplichtingen, maar verkleinen ze ook het risico op bedrijfsongevallen en arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten.
Elke werkgever is volgens de Arbowet (art 5, lid 4) verplicht om een actuele RI&E te hebben. Deze inventarisatie zorgt ervoor dat risico’s op de werkvloer vroegtijdig worden gesignaleerd en aangepakt. Een goed uitgevoerde RI&E biedt inzicht in de risico’s die werknemers dagelijks lopen en helpt om doelgerichte oplossingen en preventieve maatregelen te formuleren. Zo draagt de RI&E bij aan een veilige werkomgeving en een hogere tevredenheid onder werknemers. Voor het niet hebben van een RI&E en bijbehorend plan van aanpak legt de Nederlandse Arbeidsinspectie veelal een hoge boete op.
Een werkgever kan een RI&E zelf opstellen, laten opstellen door een arbodeskundige of zelf aan de slag gaan met een hulpmiddel, zoals een branche-instrument. Werkgevers kunnen met behulp van een routeplanner op rie.nl bepalen welk hulpmiddel zij het beste kunnen inzetten om de RI&E op te stellen. Het opstellen van een RI&E bestaat doorgaans uit de volgende stappen:
Brancheorganisaties hebben een goed totaalbeeld van de risico’s die in de branche (kunnen) spelen.
Veel bedrijven vinden het uitvoeren van een RI&E niet gemakkelijk. Brancheorganisaties kunnen helpen door een branche RI&E te ontwikkelen en bedrijven te stimuleren deze als voorbeeld te gebruiken en hen daarbij te ondersteunen.
Zo zijn er o.a. branche RI&E instrumenten ontwikkeld voor de horeca, bouwnijverheid, gezondheid en welzijnszorg, onderwijs, metaalbewerking, etc.
Voor de precieze lijst van branche instrumenten zie Branche RI&E-instrumenten – Steunpunt RI&E
Bovendien krijgen bedrijven met maximaal 25 werknemers die de erkende branche RI&E van hun branche gebruiken, vrijstelling van de RI&E-toetsing. Dit scheelt tijd. En geld! Een branche RI&E verlaagt zo de drempels in kleine bedrijven om met arbo aan de slag te gaan.
Een RI&E zorgt niet alleen voor naleving van de wet, maar verlaagt ook de kans op slechte werkhouding, hoge werkdruk of een bedrijfsongeval met langdurig verzuim tot gevolg. Deze gevolgen zijn niet alleen groot vanwege de kosten van verzuim en mogelijke reparaties, maar ook voor de continuïteit en de reputatie van uw bedrijf. Het uitvoeren van een RI&E is essentieel voor elke organisatie die veiligheid en gezondheid op de werkvloer serieus neemt.
Brafon is dé integrale partner in brandveiligheid. Dat doen we niet in ons eentje maar met een heel team van experts. Van onderzoek en beleidsplan tot het implementeren van oplossingen en opleiden van mensen binnen de organisatie.
Leer onze experts kennen en start vandaag nog met een brandveiliger Nederland.
Met liefde gemaakt door Innomarca.