Op 1 januari 2024 veranderde de regelgeving voor bouwen in Nederland flink door de Omgevingswet. Het Bouwbesluit 2012 is komen te vervallen omdat het is opgegaan in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), als onderdeel van de invoering van de Omgevingswet. Deze integratie is gedaan om de regelgeving eenvoudiger en overzichtelijker te maken. Het Bbl beoogt een verbetering ten opzichte van het Bouwbesluit 2012 door een meer samenhangend beleid te bieden dat beter aansluit bij lokale omstandigheden en flexibeler is in het toepassen van regels, wat moet leiden tot een efficiëntere en effectievere regelgeving.
De recente veranderingen hebben tot aanzienlijke onduidelijkheden geleid. Op deze pagina analyseren we de belangrijkste wijzigingen en bieden we gericht advies voor de implementatie ervan.
Het meest opvallende verschil tussen het Bouwbesluit 2012 en het Bbl is de integratie en vereenvoudiging van regelgeving. Waar het Bouwbesluit 2012 één van de vele losstaande documenten was, heeft het vernieuwde Bbl simpelere regels door veel oude regels samen te voegen. Het vernieuwde bouwbesluit 2012 valt onder de omgevingswet, welke op 1 januari 2024 is ingevoerd. Deze integratie maakt het makkelijker om exact te begrijpen wat mag en wat moet in de bouw.
Het vernieuwde bouwbesluit 2012 heeft een bredere focus dan het originele Bouwbesluit 2012. Het Bbl kijkt niet alleen naar hoe gebouwen worden gebouwd, maar ook naar hoe ze passen in de omgeving. De nadruk ligt dus meer op de gehele fysieke leefomgeving in plaats van alleen de bouwtechnische aspecten. Het gaat over meer dan bouwen alleen, de kwaliteit van leven staat meer centraal.
Het vernieuwde bouwbesluit 2012 zorgt ervoor dat gemeenten meer vrijheid krijgen om zelf regels te maken die passen bij hun eigen stad of dorp. Terwijl het Bouwbesluit 2012 strikte, landelijk geldende voorschriften hanteerde. Dit betekent dat wat in de ene plaats werkt, in een andere plaats anders kan zijn. De vernieuwing zorgt voor meer lokale innovatie en maatwerk omdat de gemeentes meer mogen beslissen.
Met de invoering van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) maakt het Bbl het makkelijker om te vinden wat je moet weten over bouwregels. Het vinden van de juiste informatie in het Bouwbesluit 2012 bleef soms lastig. Dit is met de nieuwe DSO omgezet naar een platform waarop alle informatie duidelijk en overzichtelijk beschikbaar is. Alles staat online op één plek.
Het Bbl vraagt om gebouwen die minder energie gebruiken en beter zijn voor het milieu dan het Bouwbesluit 2012. Het introduceert strengere eisen voor energieprestaties en stimuleert het gebruik van groene technologieën en materialen.
De overstap naar het Besluit bouwwerken leefomgeving is een grote stap vooruit voor iedereen in de bouw en de omgeving waarin we leven. Het geeft gemeenten meer ruimte om zelf te beslissen, en zet een duurzame toekomst voorop. Met hulp van Brafon wordt het makkelijker om aan deze nieuwe regels te voldoen en kunnen we samen werken aan betere, veiligere en schonere plekken om te wonen en te werken.
Brafon helpt namelijk bedrijven en gemeenten om te werken met het Bbl. Wij geven advies over de regels, bieden trainingen en helpen om plannen te maken die goed zijn voor mensen en de natuur. Met Brafon weet je zeker dat je bouwprojecten voldoen aan de nieuwe regels en goed zijn voor de toekomst.
Het management van je brandveiligheid is complex. Wij helpen jou écht brandveilig maken.
Een bedrijf écht brandveilig maken kan lastig zijn in je eentje. Wij helpen
Van de theorie naar de praktijk. Je bent met ons zeker van een aanpak die werkt!
In geval van nood wil je terug kunnen pakken op een goed plan. Daar gaan we voor!
Bij het uitbreken van een noodsituatie wil je een plan hebben. Dat plan maken we!
Met liefde gemaakt door Innomarca.